Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Onderzoeken naar baarmoederhalskanker

Gepubliceerd op: 08 maart 2022

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld door middel van een biopt. Dit is weefsel wordt tijdens een colposcopie weggehaald en daarna onderzocht.

Colposcopie

Een colposcopie is een onderzoek waarbij de baarmoederhals wordt bekeken met een colposcoop, een sterk vergrotende loep. Om het weefsel goed te kunnen beoordelen wordt er een azijnoplossing en jodium gebruikt op de baarmoedermond. Tijdens het onderzoek haalt de gynaecoloog een stukje weefsel weg van de baarmoedermond. Dat wordt een biopsie genoemd. Het weefsel (het biopt) wordt door de patholoog onder de microscoop onderzocht.
De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend, maar wordt tijdens een nieuwe afspraak besproken.

Indien er sprake is van baarmoederhalskanker wordt ze verwezen naar het Radboudumc in Nijmegen. Bij een voorstadium vindt er in ons ziekenhuis een lisexcisie plaats waarbij een klein stukje van de baarmoedermond wordt weggenomen. Dit heeft geen verdere gevolgen.

Aanvullend onderzoek na de diagnose

Na de diagnose baarmoederhalskanker is het vaak nodig om meer onderzoek te doen. Het doel is om vast te stellen hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Mogelijke onderzoeken zijn:

 

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking