Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gezonde leefgewoonten

Invloed van leefstijl op vruchtbaarheid

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Mensen met een kinderwens kunnen zelf werken aan de verbetering van hun vruchtbaarheid, door te zorgen voor gezonde leefgewoonten. Gezonde leefgewoonten hebben niet alleen een grote invloed op de gezondheid, maar ook op de vruchtbaarheid van vrouw en man. Daarom is het goed om kritisch naar de leefgewoonten te kijken, met het oog op zwangerschap. Bovendien heeft een gezonde leefstijl een positieve invloed op de gezondheid van het (ongeboren) kind.

De gynaecoloog bespreekt leefgewoonten, die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, tijdens het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) en helpt stellen op weg hun leefgewoonten te verbeteren. Bij overgewicht of bij roken wordt vanuit de polikliniek voortplantingsgeneeskunde begeleiding geboden bij afvallen en stoppen met roken. Hierbij bestaat intensieve samenwerking tussen de gynaecologen met aandachtsgebied voortplantingsgeneeskunde, de fertiliteitsmedewerkers en huisartsen, dietisten, beweegcoaches en de polikliniek Stoppen met roken. 

Gewicht

Wat veel mensen niet weten, is dat een gezond gewicht de vruchtbaarheid bevordert. Bij een gezond gewicht ligt de BMI (Body Mass Index) tussen 19 en 25. Zowel ondergewicht als overgewicht kan leiden tot problemen met de eisprong. Ook als er wel een regelmatige eisprong bestaat verlaagt ondergewicht of overgewicht de kans op zwangerschap. Bij patiënten met ondergewicht is er vaak geen menstruatie en dus geen eisprong meer. Als er weer een gezond gewicht ontstaat, komt de eisprong meestal vanzelf terug. Ook als er wel een eisprong is bij ondergewicht, is men voorzichtig met het toepassen van vruchtbaarheidsbehandelingen. De risico's in de zwangerschap zijn dan groter, bijvoorbeeld de kans op een miskraam of het krijgen van een te licht kind.

Ook overgewicht heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. De kans op zwangerschap, zowel spontaan als bij een vruchtbaarheidsbehandeling, is kleiner dan bij vrouwen met een gezond gewicht. Overgewicht kan leiden tot problemen met de eisprong en als niet wordt afgevallen is de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen veel minder effectief. Ook geeft overgewicht een grotere kans op een miskraam en op risico's tijdens de zwangerschap voor moeder en kind.

Roken

Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man. De kwaliteit van de eicellen en de kwaliteit van de zaadcellen gaat achteruit door roken. Dit geldt ook voor het zogenaamde meeroken. Ook voor het ongeboren kind is roken schadelijk. Daarom is het belangrijk al voor de zwangerschap te stoppen met roken. Uw arts kan u hiervoor verwijzen naar uw huisarts of de polikliniek Stoppen-met-roken.

Alcohol

Matig gebruik van alcohol vóór de zwangerschap is niet schadelijk. Maar regelmatig gebruik of piekgebruik van alcohol heeft wel een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man. Tijdens de zwangerschap is elk gebruik van alcohol door de moeder mogelijk schadelijk voor het kind.

Foliumzuur

Om de kans op het krijgen van een kind met een open ruggetje te verlagen, is het zinvol om voor de zwangerschap te starten met foliumzuur. Foliumzuur werkt optimaal als het gebruikt wordt in de dosering van 0,5 milligram per dag, vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 12 weken na de bevruchting. Het is geen probleem om langer foliumzuur te gebruiken als het lang duurt voordat de zwangerschap tot stand komt.

Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking