Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ongewenst urineverlies: vaak is er iets aan te doen

Gepubliceerd op: 08 maart 2019

Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen mensen last van ongewenst urineverlies. Urineverlies is geen ziekte op zich, maar een gevolg van het niet (meer) functioneren van bepaalde lichaamsfuncties. Een aandoening die een groot effect kan hebben op iemands leven. Veel mensen denken met dit probleem alleen te staan. Niets is minder waar.

"Het onderwerp urineverlies zit nog vaak in de taboesfeer, mensen denken dat het bij de leeftijd hoort en maken het maar weinig bespreekbaar. Jammer, want u bent niet de enige met dit probleem en het komt op alle leeftijden voor", vertelt Dianne Plantinga, continentieverpleegkundige. "Misschien is het moeilijk om de eerste stap te zetten, maar er over praten kan iemand wel verder helpen. Schroom niet uw verhaal te vertellen en de mogelijkheden te horen die tot verbetering van dit probleem kunnen leiden. Vaak is er iets aan te doen. Zoek dus contact met een deskundige!"

Bespreek uw probleem met een deskundige

De deskundige bij wie u terecht kan, is in de eerste plaats uw huisarts. Hij of zij kan u verwijzen naar de specialist op dat gebied in het ziekenhuis. De specialist kan uw probleem nader onderzoeken en met u bespreken welke behandeling er voor u mogelijk is bij het ongewild urineverlies.
Tevens kan de huisarts u verwijzen naar de continentieverpleegkundige die werkzaam is op de polikliniek Gynaecologie. Dianne geeft aan: "Een continentieverpleegkundige geeft adviezen in het omgaan met het urineverlies en bijvoorbeeld over het juiste opvangmateriaal. Daarvan zijn helaas veel vrouwen niet goed op de hoogte. Maandverband of inlegkruisjes zijn minder geschikt voor de opvang van urine en worden daar nog vaak voor gebruikt. De continentieverpleegkundige kan u helpen bij het maken van andere en betere keuzes."
Na het bezoek aan de gynaecoloog, kunt u een afspraak met de continentieverpleegkundige maken op de polikliniek. 
Hopelijk kunt u zichzelf of iemand anders over de drempel helpen en het ongewild urineverlies bespreekbaar maken. Bij ons bent u in ieder geval van harte welkom!

 

 

Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking