Erfelijke baarmoederkanker
Lynch syndroom
Gepubliceerd op: 08 maart 2022Bij de meeste vrouwen die baarmoederkanker hebben, is geen duidelijk oorzaak van de ziekte te vinden. Bij ongeveer 5% van de patiënten met baarmoederkanker is er sprake van erfelijke aanleg voor baarmoederkanker. Erfelijke baarmoederkanker gaat gepaard met erfelijke dikkedarmkanker.
Als één of meer van onderstaande situaties op een familie van toepassing is, kan er sprake zijn van erfelijke baarmoederkanker:
- als een familielid dikkedarmkanker of baarmoederkanker krijgt op jonge leeftijd (voor het 50e jaar);
- als minimaal drie familieleden in meerdere generaties dikkedarmkanker of baarmoederkanker hebben;
- als er bij een van de familieleden een darmpoliep wordt gevonden voor het 40e jaar.
Genmutatie
Erfelijke kanker wordt veroorzaakt door een mutatie in de genen. Tot nu toe zijn er vier genen bekend, waarvan een mutatie baarmoederkanker of dikkedarmkanker kan veroorzaken. Het ziektebeeld, waarbij zowel baarmoederkanker als dikkedarmkanker erfelijk is, wordt Lynch syndroom genoemd.
Mensen met deze genmutaties (van het Lynch syndroom) hebben ongeveer 60 tot 80% kans om darmkanker te krijgen. Daarnaast hebben vrouwen met deze genmutaties 30 tot soms 70% kans om baarmoederkanker te krijgen.
Erfelijkheidsonderzoek
Als er aanwijzingen zijn dat het Lynch syndroom in de familie voorkomt, kan er erfelijkheidsonderzoek worden gedaan. In ongeveer de helft van de onderzoeken naar Lynch syndroom wordt een genmutatie gevonden. Bij de andere helft van de families kan niet worden aangetoond, dat het om het Lynch Syndroom gaat.
In het Slingeland Ziekenhuis wordt geen erfelijkheidsonderzoek gedaan. Patiënten bij wie erfelijke kanker wordt vermoed, worden verwezen naar de Polikliniek familiaire tumoren van het Radboudumc.
Voorzorgsmaatregelen
Als er erfelijke aanleg voor baarmoederkanker is aangetoond, wordt meestal het advies gegeven om de baarmoeder en de dikke darm regelmatig te laten controleren.
Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022