Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Erfelijke eierstokkanker

Gepubliceerd op: 08 maart 2022

Bij de meeste vrouwen die eierstokkanker hebben, is er geen oorzaak van de ziekte te vinden. Bij 5 tot 10% van de patiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor eierstokkanker. Bij veel vrouwen met erfelijke eierstokkanker komt ook erfelijke borstkanker voor.

Wanneer één of meer van onderstaande situaties voorkomen in de familie, kan er sprake zijn van erfelijke eierstokkanker:

  • als iemand op jonge leeftijd (voor het 50e jaar) borstkanker of eierstokkanker krijgt;
  • als er meerdere familieleden met eierstokkanker of borstkanker zijn in verschillende generaties;
  • als één vrouw zowel borstkanker als eierstokkanker krijgt;
  • als een vrouw borstkanker in beide borsten krijgt, (gelijktijdig of met tijd er tussen);
  • als er in de familie een man is met borstkanker.

Genmutatie

Erfelijke kanker wordt veroorzaakt door een mutatie in de genen. Tot nu toe zijn er twee genen bekend, waarvan een mutatie borstkanker of eierstokkanker kan veroorzaken, BRCA1 en BRCA2 genaamd. Vrouwen met een mutatie in één van deze genen hebben een veel grotere kans op borstkanker of eierstokkanker dan andere vrouwen. In de tabel is te zien wat de kans op kanker is bij een mutatie.

Erfelijkheidsonderzoek

Als er aanwijzingen zijn dat het om erfelijke kanker gaat, kan er erfelijkheidsonderzoek worden gedaan. In ongeveer een kwart van die onderzoeken wordt een genmutatie gevonden.
In het Slingeland Ziekenhuis wordt geen erfelijkheidsonderzoek gedaan. Patiënten bij wie erfelijke kanker wordt vermoed, worden verwezen naar de Polikliniek familiaire tumoren van het Radboudumc.

Voorzorgsmaatregelen

Als er erfelijke aanleg voor eierstokkanker is aangetoond, wordt meestal geadviseerd om de borsten en de eierstokken regelmatig te laten controleren. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om preventief te opereren.

 

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking