Vruchtbaarheidsproblematiek
Gepubliceerd op: 07 maart 2022De kans dat een vrouw binnen 1 jaar zwanger raakt bij regelmatig seksueel contact is gemiddeld 80%. Per menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap 10 tot 15%. Naarmate de vrouw ouder wordt, wordt de kans op een zwangerschap kleiner. In Nederland heeft één op de zes paren, die graag een kind willen, problemen met de vruchtbaarheid.
Als er na één jaar geen zwangerschap is ontstaan bij een regelmatige menstruele cyclus, is verwijzing mogelijk naar de gynaecoloog voor vruchtbaarheidsonderzoek. Met vruchtbaarheidsonderzoek kan worden vastgesteld wat de reden is dat de zwangerschap uitblijft en hoe groot de kans is op een spontane zwangerschap in het volgende jaar. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan leefstijlfactoren, zoals overgewicht en roken, vanwege de negatieve effecten hiervan op de vruchtbaarheid. Wanneer er sprake blijkt van beperkte spontane zwangerschapskansen bespreekt de gynaecoloog de mogelijkheid van vruchtbaarheidsbehandeling met het paar. In overleg wordt bepaald of het wenselijk en zinvol is met een behandeling te beginnen.
Als zwanger worden niet vanzelf gaat, is het niet ongewoon dat gevoelens van boosheid, schuld of onvermogen ontstaan. Het is belangrijk dat deze gevoelens geuit kunnen worden, ook bij uw arts. Het koppelen van seks aan voortplanting kan ook aanleiding geven tot problemen met de seksualiteit. Geen zin in 'verplicht' vrijen en pijn of onvermogen tot vrijen zijn klachten die kunnen ontstaan. Het is belangrijk om dit met uw gynaecoloog te bespreken. Die kan u helpen of verwijzen naar een seksuoloog voor meer hulp.
In het Slingeland Ziekenhuis vinden onderzoek en behandeling bij vruchtbaarheidsstoornissen 7 dagen per week plaats. Er is een goede samenwerking met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen, vooral op het gebied van IVF.
Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2022