Diagnostische hysteroscopie
Inwendig onderzoek van de baarmoeder
Gepubliceerd op: 07 maart 2022Een diagnostische hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een buisje met een camera (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder kan kijken. Het doel van dit onderzoek is om de oorzaak van klachten te vinden en eventueel kleine ingrepen te doen. Een alternatief voor dit onderzoek is een waterecho. Hiermee kunnen ook afwijkingen aan de baarmoeder vastgesteld worden, maar er kunnen geen ingrepen gedaan worden.
Redenen voor een diagnostische hysteroscopie
Er zijn meerdere redenen voor een hysteroscopie:
- afwijkende resultaten bij een ander onderzoek van de baarmoeder;
- menstruatieproblemen:
- abnormaal bloedverlies;
- het uitblijven van de menstruatie;
- verminderde vruchtbaarheid;
- aanhoudende menstruatiepijn.
Voorbereiding op het onderzoek
Van tevoren krijgt de patiënt een recept voor pijnstilling mee. Hiermee moet thuis al gestart worden. In overleg met de gynaecoloog wordt bepaald of de patiënt één dag wordt opgenomen op de verpleegafdeling of dat de patiënt rechtstreeks bij het Operatief Dagcentrum (ODC) wordt opgenomen.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats terwijl de patiënt in een onderzoeksstoel ligt. De gynaecoloog voert eerst een inwendig onderzoek uit om de grootte en de ligging van de baarmoeder te bekijken.
Daarna wordt een speculum (spreider) in de vagina gebracht. De hysteroscoop wordt door de spreider via de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. In de hysteroscoop zit een cameraatje en een lichtbundel. De camera is aangesloten op een beeldscherm. Er komt vloeistof door de buis, om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken.
Kleine ingrepen tijdens het onderzoek
Tijdens de hysteroscopie kan de gynaecoloog kleine ingrepen doen:
- Kleine poliepen (goedaardige uitstulpingen aan het baarmoederslijmvlies) verwijderen;
- Myoom (goedaardige uitstulping aan de spieren van de baarmoeder) verwijderen;
- Kleine verklevingen in de baarmoederholte doorknippen;
- Verwijderen van een spiraaltje;
- Afnemen van een stukje weefsel (biopt) voor onderzoek.
Na het onderzoek
De gynaecoloog bespreekt de resultaten van het onderzoek met de patiënt. Na een hysteroscopie kunnen patiënten dezelfde dag nog naar huis. Na het onderzoek kan er nog enkele dagen sprake zijn van buikpijn en bloedverlies of bruine afscheiding. Ook kan de patiënt zich minder lekker voelen. Het is daarom niet verstandig om zelf naar huis te rijden.
Mogelijke complicaties
Een diagnostische hysteroscopie kan enkele complicaties geven, die gelukkig zelden voorkomen:
- Ruim bloedverlies.
Bloedverlies na de hysteroscopie is normaal. Als het meer bloedverlies is dan bij een menstruatie, dient u contact op te nemen met de gynaecoloog. - Ontsteking.
Een ontsteking komt zelden voor en kan gemakkelijk worden behandeld met antibiotica. - Overgevoeligheid.
Soms is een patiënt overgevoelig voor de vloeistof die in de baarmoeder wordt gebracht, voor jodium, of voor het verdovende middel. Geef voor het onderzoek aan, of u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen en neem bij klachten contact op met de gynaecoloog. - Perforatie van de baarmoederwand.
Er kan tijdens de hysteroscopie een gaatje in de baarmoederwand ontstaan. Omdat de baarmoederwand uit spierweefsel bestaat, geneest dit vanzelf.
Folder
Er is een folder beschikbaar over 'Therapeutische hysteroscopie'
Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022