Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Myomen

Vleesbomen

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

Myomen zijn goedaardige gezwellen die uitgaan van de spierlaag van de baarmoeder. In de volksmond worden ze ook wel vleesbomen genoemd. Myomen kunnen variëren in grootte en in aantal en kunnen op verschillende plaatsen in de baarmoeder voorkomen. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben vaker myomen dan blanke vrouwen.

Oorzaken

De precieze oorzaak van myomen is niet bekend, maar wel weten we dat myomen zich ontwikkelen onder invloed van de natuurlijke hormonen oestrogeen en progesteron. Myomen ontstaan tijdens de vruchtbare levensfase. Ze worden kleiner na de overgang, omdat de hoeveelheid hormonen na de overgang ook afneemt.

Klachten

Een veelvoorkomende klacht bij myomen is heftig bloedverlies bij de menstruatie. Vooral myomen in de baarmoederholte en in de baarmoederwand kunnen deze klacht veroorzaken.
Als de baarmoeder door myomen erg vergroot is, zijn er vaak klachten van een zwaar gevoel in de rug of onder in de buik. Sommige vrouwen hebben klachten met plassen zoals veel aandrang om te plassen of juist slecht kunnen plassen. Dit komt doordat de baarmoeder op de blaas drukt.
Het komt ook vaak voor dat de myomen helemaal geen klachten veroorzaken en dat ze bij toeval worden ontdekt.

Onderzoek

Tijdens een inwendig onderzoek zijn grote myomen te voelen. Daarnaast zijn myomen goed te zien met behulp van echoscopie. Met echoscopie is het aantal, de plaats en de grootte van myomen vast te stellen.
Als de gynaecoloog vermoedt dat de myomen in de baarmoederholte zitten, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Myomen in de baarmoederholte worden vastgesteld met een watercontrastecho of een diagnostische hysteroscopie.

Behandeling

Myomen die geen klachten veroorzaken, hoeven niet behandeld te worden. Het is ook niet nodig om hiervoor op controle te komen. Als myomen wel klachten veroorzaken, is behandeling mogelijk. Welke behandeling het meest geschikt is, is afhankelijk van de soort klacht en het aantal, de grootte en de plaats van de myomen.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking