Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vulvakanker

Kanker aan de uitwendige geslachtsorganen

Gepubliceerd op: 08 maart 2022

De vulva is de huid rond de vagina en bestaat uit:

  • de binnenste schaamlippen (labia minora)
  • de buitenste schaamlippen (labia majora)
  • de clitoris. 

Vulvakanker is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van de vulva. Vulvakanker is zeldzaam. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 200 vrouwen gesteld. De helft van patiënten is ouder dan 74.

Oorzaken

De oorzaak van vulvakanker is niet altijd bekend, maar meestal ontstaat het uit een bestaande huidafwijking. Zo kan vulvakanker ontstaan uit een goedaardige huidaandoening lichen sclerosis (LSEA), waarbij de huid rond de vagina witter en harder wordt. Er is een kleine kans dat lichen sclerosis overgaat in vulvakanker. 5 tot 10% van LSEA ontwikkeld een vulva carcinoom.

Ook kan vulvakanker ontstaan uit VIN (vulvaire intra-epitheliale neoplasie), een huidaandoening die veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit is een goedaardige aandoening, die in enkele gevallen uitgroeit tot kanker.

Klachten

De klachten bij vulvakanker zijn niet altijd hetzelfde. De volgende klachten kunnen voorkomen bij patiënten met vulvakanker:

  • langdurige jeuk en huidirritatie;
  • bloedverlies of bloederige afscheiding;
  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
  • aanhoudende pijn in de vulvastreek;
  • een zwelling, verdikking of wondje in de vulvastreek.

Als één of meerdere van deze klachten na enkele weken niet over gaan, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Diagnose stellen

Bij een vermoeden van vulvakanker wordt eerst een gynaecologisch onderzoek gedaan. De gynaecoloog controleert de vulva op afwijkingen. Daarnaast wordt een inwendig onderzoek gedaan.

Om de diagnose vulvakanker met zekerheid te stellen, moet een biopsie worden gedaan. Er wordt dan een klein stukje weefsel (biopt) van de afwijkende huid weggehaald. Dit gebeurt op de polikliniek, onder lokale verdoving en is nauwelijks pijnlijk. De patholoog onderzoekt dit onder de microscoop. De uitslag van het weefselonderzoek is na één week bekend.

 

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking