Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Watercontrastechoscopie

SIS-echo

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Met een watercontrastecho, ook wel SIS-echo genoemd, wordt een echoscopie gemaakt terwijl de baarmoederholte gevuld is met water. Op deze manier kan de wand van de baarmoederholte worden beoordeeld. Afwijkingen aan de baarmoederwand, zoals poliepen (goedaardige uitstulpingen in het baarmoederslijmvlies) of myomen kunnen zo worden gezien.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie. Eerst wordt een vaginale (inwendige) echo gemaakt. Dit is een echoscopie, waarbij een dunne echokop in de vagina wordt gebracht. Daarna wordt, met behulp van een spreider, via de baarmoedermond een dunne katheter in de baarmoederholte opgeschoven. De spreider wordt uitgenomen en de echokop wordt opnieuw ingebracht in de vagina. Nu wordt de baarmoederholte via de katheter met steriel water gevuld. Dit kan een lichte kramp in de baarmoeder geven. Ook kunt u wat water naar buiten voelen lopen. Door het water in de baarmoederholte wordt de baarmoederwand nu goed zichtbaar op het beeldscherm.

Het onderzoek duurt enkele minuten. U kunt zelf meekijken op het beeldscherm, de gynaecoloog geeft uitleg bij de beelden.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is heel klein, maar er is een risico op een infectie. Als er sprake is van een SOA wordt de kans op een infectie groter. Het is daarom erg belangrijk, om het te melden aan de gynaecoloog, als u denkt dat u mogelijk een SOA heeft.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking