Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Therapeutische laparoscopie

Kijkoperatie in de buik

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Bij een therapeutische laparoscopie wordt een operatie in de buik uitgevoerd met behulp van een laparoscoop (kijkbuis). Het voordeel van een therapeutische laparoscopie is dat er maar kleine sneetjes in de buik worden gemaakt. Daardoor gaat het herstel na de operatie veel sneller dan bij een gewone buikoperatie. Er is slechts een korte ziekenhuisopname nodig. Een nadeel is dat de operatietijd vaak langer duurt.

Een therapeutische laparoscopie kan worden toegepast bij veel gynaecologische problemen:

Verloop van de operatie

De therapeutische laparoscopie wordt uitgevoerd onder narcose. Er wordt een blaaskatheter ingebracht, zodat de blaas leeg blijft tijdens de operatie. In de vagina wordt een manipulator ingebracht, waarmee de baarmoeder kan worden bewogen. Net onder de navel wordt een sneetje gemaakt waardoor een holle naald wordt ingebracht. Via deze naald wordt de buik opgeblazen, om de organen in de buik goed zichtbaar te maken en de laparoscoop ingebracht. Door twee sneetjes onder in de buik worden de instrumenten ingebracht waarmee geopereerd wordt.

Aan het eind van de operatie worden alle instrumenten weggehaald, het gas wordt zo goed mogelijk uit de buik gelaten en de sneetjes worden gehecht met een hechting die vanzelf oplost.

Na de operatie

Soms blijft u één nacht in het ziekenhuis, maar dit is afhankelijk van de aard en het verloop van de operatie. De blaaskatheter wordt dezelfde dag of de dag na de operatie verwijderd. Het herstel thuis duurt, afhankelijk van de ingreep, ongeveer drie tot zes weken.

Complicaties

De meest voorkomende complicatie is, dat de laparoscopische operatie niet lukt en dat moet worden overgegaan tot een gewone buikoperatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er veel verklevingen in de buik zitten, of bij weinig bewegelijkheid van de organen die weggehaald moeten worden. De mogelijkheden van een gewone buikoperatie zijn dan groter.

Ook kan een bloeding in de buikwand ontstaan bij één van de sneetjes die gemaakt is. Soms is de bloeding beperkt en snel verholpen. Soms is de bloeding heviger en kan er een grote bloeduitstorting ontstaan, die na enkele weken vanzelf wegtrekt.
In zeldzame gevallen ontstaat een beschadiging aan de darmen of urinewegen. Het kan zijn dat dit probleem pas later aan het licht komt. Bij klachten van ernstige buikpijn moet u daarom altijd contact opnemen met de poli Gynaecologie.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking