Pijn bij het vrijen
Gepubliceerd op: 07 maart 2022Pijn bij het vrijen is een klacht die veel vrouwen kennen. Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. Het kan gaan om pijnklachten bij de ingang van de vagina, maar ook dieper in de buik. Als u vaak pijn ervaart tijdens het vrijen, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is niet ongebruikelijk dat de zin na verloop van tijd helemaal verdwijnt als gevolg van de pijnklachten.
Oorzaken van pijn bij het vrijen
Aanspannen van de bekkenbodemspieren
Veel vrouwen hebben na de gemeenschap last van een branderig of schrijnend gevoel. Ook bij het plassen kan er een branderig of pijnlijk gevoel zijn. De pijn kan ontstaan doordat onbewust de bekkenbodemspieren worden aangespannen. Vaak is dit zowel oorzaak als gevolg van de pijn. Door eerdere ervaringen met pijn bij het vrijen, worden een volgende keer de spieren aangespannen, waardoor het vrijen juist moeilijker gaat en nog pijnlijker wordt.
Gynaecologische klachten
Een aantal gynaecologische klachten kan de oorzaak zijn van pijn bij het vrijen:
- langdurig of overmatig bloedverlies;
- afscheidingsklachten;
- ongewild urineverlies;
- verzakkingsklachten;
- endometriose.
Ook kunnen gynaecologische klachten het gevolg zijn van seksuele problemen. Een voorbeeld is terugkerende onderbuikpijn. Vaak zijn de bekkenbodemspieren dan te veel gespannen. Dit wordt een hypertone bekkenbodem genoemd. Dit kan worden behandeld door de bekkenfysiotherapeut. Omdat gynaecologische aandoeningen en seksuele probleem sterk samenhangen, is het belangrijk om vragen over seksuele problemen met de huisarts of de gynaecoloog te bespreken. Die kan u verwijzen naar de seksuoloog.
Andere oorzaken van pijn bij het vrijen
Naast gynaecologische klachten zijn er andere mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen. Het kan zijn dat het vrouwen niet lukt om opgewonden te raken. Bijvoorbeeld als zij vrijen om hun partner een plezier te doen, of als de partner vrijt op een manier die niet prettig is. Daarnaast kunnen negatieve ervaringen uit het verleden zorgen dat het moeilijk is om opgewonden te raken. Dit kunnen seksuele ervaringen zijn, maar ook een onprettige ervaring tijdens een medisch onderzoek of bij een bevalling. Ook negatieve boodschappen tijdens de opvoeding ten aanzien van seks en het lichaam kunnen zorgen voor angst of negatieve gevoelens, waardoor de zin in seks minder wordt.
Bij vrouwen die minder zin in seks hebben en moeilijk opgewonden kunnen raken, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal de spieren rondom de vagina gespannen. Hierdoor kan het pijnlijk zijn om gemeenschap te hebben, en kan het een volgende keer nog lastiger zijn om te ontspannen. Om uit het patroon van angst, pijn en/of spanning te komen, kan een gesprek bij de seksuoloog helpen. De seksuoloog probeert tijdens de gesprekken (liefst samen met de partner) om dit patroon te doorbreken, eventueel met oefeningen voor thuis. Op deze manier wordt ervoor gezorgd, dat het weer mogelijk is om prettig en pijnloos te vrijen.
Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022