Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Behandeling van myomen

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Myomen zijn goedaardige gezwellen die uitgaan van de spierlaag van de baarmoeder. Myomen die geen klachten veroorzaken, hoeven niet behandeld te worden. Ook is het niet nodig om hiermee onder controle te blijven. Als er wel klachten zijn, zijn er meerdere behandelingen mogelijk.

Medicijnen

Klachten van hevig bloedverlies bij de menstruatie kunnen heel vaak symptomatisch worden behandeld. Dit houdt in dat de oorzaak niet wordt aangepakt, maar dat de klachten wel verdwijnen. Het gebruik van de anticonceptiepil of een mirena®-spiraaltje zorgt in de meeste gevallen voor een afname van het bloedverlies. Er hoeft dan niets aan de myomen te worden gedaan.

Operatieve behandeling

Als de hevige bloedingen tijdens de menstruatie blijven, of bij erg grote myomen kan een operatie nodig zijn, waarbij de myomen worden weggehaald of soms de hele baarmoeder.

Hysteroscopische myoomresectie (verwijdering van een myoom via hysteroscopie)

Als een myoom in de baarmoederholte zit, kan deze via een operatie met een dunne kijkbuis worden weggehaald (therapeutische hysteroscopie). Een voordeel van deze methode is dat de baarmoeder behouden blijft.

Myoom-enucleatie (myoomverwijdering via de buikholte)

Een myoom dat aan de buitenkant van de baarmoederwand zit, kan vanaf de buikholte worden ‘uitgepeld'. Dit wordt een enucleatie genoemd. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het myoom gebeurt dit via een laparoscopie (kijkoperatie) of een laparotomie (buikoperatie). Het myoom wordt uit de baarmoederwand verwijderd en de baarmoeder zelf blijft behouden.

Baarmoederverwijdering

Wanneer er meerdere myomen zijn, kan het beter zijn om de hele baarmoeder te verwijderen. De eierstokken en eileiders blijven behouden. Baarmoederverwijdering kan via een kijkbuisoperatie of via en buikoperatie gebeuren. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en de beweeglijkheid van de baarmoeder.

Embolisatie

In een aantal ziekenhuizen worden myomen behandeld met embolisatie. Hierbij wordt via de liesslagader een propje (embolus) in het bloedvat naar de het myoom gespoten. Door dit propje wordt de bloedtoevoer naar het myoom afgesloten. Daardoor kan het myoom niet meer groeien en nemen de klachten af.
> Embolisatie wordt niet in het Slingeland Ziekenhuis gedaan. De gynaecoloog kan u wel over deze behandeling informeren en indien nodig verwijzen.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking