Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vaginistische klachten

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

We spreken van vaginisme of vaginistische klachten, als u niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in de vagina kan inbrengen, terwijl u dit wel wil. Soms gaat dit gepaard met pijn. Sommige vrouwen hebben altijd een vaginistische reactie gehad, anderen hebben ooit wel geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Soms ontstaat de vaginistische reactie als gevolg van pijn bij het vrijen. Verder verschilt het in welke situatie de vaginistische reactie optreedt: soms alleen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap, soms ook bij het inbrengen van een tampon of vinger.

Oorzaken van vaginisme

Er kan een lichamelijke oorzaak zijn, waardoor penetratie pijnlijk of niet mogelijk is. De gynaecoloog doet onderzoek om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Bij veel vrouwen is er geen lichamelijke oorzaak van vaginistische klachten te vinden. Andere oorzaken van vaginisme zijn:

  • angst voor pijn of beschadiging;
  • angst voor het verliezen van controle;
  • onvoldoende kennis over het eigen lichaam;
  • negatieve seksuele ervaringen;
  • spanningen in de relatie.

Door vaginisme kunnen vrouwen zich incompleet voelen. Zij willen graag dat penetratie deel uitmaakt van hun seksleven. Ook een kinderwens kan hierbij een grote rol spelen. Het is verstandig om deze klachten met een arts te bespreken en om een verwijzing naar de seksuoloog te vragen. Vaginisme is een goed te behandelen aandoening, maar dit vraagt veel inzet en geduld, zowel van de patiënt als haar partner.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking