Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Onderzoek naar de vruchtbaarheid

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Stellen die langer dan een jaar proberen zwanger te worden bij een regelmatige menstruele cyclus, komen in aanmerking voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Wanneer er sprake is van een onregelmatige menstruele cyclus of bij andere reden die de vruchtbaarheid kunnen verminderen zelfs eerder. Dit is een basisonderzoek, dat bestaat uit meerdere onderzoeken, waarmee de oorzaak van het uitblijven van de zwangerschap onderzocht wordt. Welke onderzoeken er gedaan worden, hangt af van de situatie van het stel en hun individuele wensen. Ook de volgorde van de onderzoeken van het OFO kan variëren. Dit wordt door de gynaecoloog in samenspraak met de stellen bepaald.

Anamnese

Allereerst brengt de gynaecoloog de gezondheidssituatie van zowel de vrouw als de man in kaart. Zo wordt er gekeken naar leefgewoontes die mogelijk de kans op een zwangerschap beïnvloeden en naar de ziektegeschiedenis van zowel de man als de vrouw.

Gynaecologisch onderzoek

Bij de vrouw kunnen meerdere onderzoeken worden gedaan, zoals

Zaadonderzoek

Bij de man vindt een zaadonderzoek plaats. Dit wordt gedaan door het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium (KCHL).

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking