Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Laparoscopische sterilisatie

Sterilisatie via een kijkoperatie

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Een laparoscopische sterilisatie is een sterilisatie via een kijkbuisoperatie (laparoscoop), waarbij om de eileiders een clip wordt geplaatst. Voor deze operatie wordt u één dag in het ziekenhuis opgenomen.

Zie ook: Vergoeding sterilisatie zorgverzekering

Voorbereiding

U komt voor een eerste gesprek en voorbereidend onderzoek bij de gynaecoloog. Als blijkt dat een laparoscopische sterilisatie voor u geschikt is, wordt een afspraak voor de ingreep gemaakt. 
Het is heel belangrijk dat u ten tijde van de ingreep niet zwanger bent. Tot aan de sterilisatie dient u goede anticonceptie te gebruiken.

Verloop van de ingreep

De ingreep vindt plaats op het Operatiecentrum en duurt ongeveer 30 minuten. U wordt voor deze operatie een dagdeel opgenomen op de verpleegafdeling.

De operatie vindt plaats onder narcose. De gynaecoloog maakt een sneetje van ongeveer 1 centimeter net onder de navel en brengt een holle naald in de buikholte. Via deze naald wordt de buik opgeblazen, om de organen in de buik goed zichtbaar te maken en de laparoscoop ingebracht.
Boven het schaambeen wordt een tweede sneetje gemaakt waardoor via een ander buisje de instrumenten worden ingebracht. Er wordt een clipje om de eileider geplaatst, waardoor de eileider afgesloten is. De sneetjes worden weer gehecht.

Aan het eind van de dag komt de gynaecoloog bij u langs en als u zich goed voelt kunt u daarna naar huis.

Voordelen van laparoscopische sterilisatie

Een laparoscopische sterilisatie is direct betrouwbaar en er hoeft geen controle plaats te vinden. Hoewel sterilisatie in principe een definitieve ingreep is, kan deze vorm wel ongedaan worden gemaakt. Na een hersteloperatie is de kans op zwangerschap 40% tot 85%.

Nadelen van laparoscopische sterilisatie

Een laparoscopische sterilisatie lukt niet altijd. Door overgewicht, of verklevingen in de buik ten gevolge van eerdere ontstekingen of operaties, kunnen de eileiders soms niet bereikbaar zijn. Bij het eerste bezoek aan de polikliniek maakt de gynaecoloog hier een inschatting van.
Andere nadelen zijn het feit dat er een sprake is van een operatie en dat deze onder narcose moet gebeuren. U kunt na de ingreep gedurende enkele dagen buikpijn hebben. Het duurt een week voordat de wondjes van de laparoscopie zijn genezen.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking