Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Baarmoederhalskanker

Cervixcarcinoom

Gepubliceerd op: 08 maart 2022
Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een ziekte in de baarmoederhals. Er bevindt zich dan een kwaadaardige tumor in de baarmoederhals. Deze vorm van kanker wordt bij ongeveer 670 vrouwen per jaar vastgesteld. Vrouwen van alle leeftijden kunnen baarmoederhalskanker krijgen, maar het komt het meest voor bij vrouwen van dertig tot vijftig jaar.

Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker geeft vaak geen klachten. Zonder het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt het meestal laat ontdekt. Dan is de behandeling moeilijker en zwaarder. 

Zie ook artikel 'De strijd tegen baarmoederhalskanker'

 

Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker geeft vaak geen klachten. Zonder het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt het meestal laat ontdekt. Dan is de behandeling moeilijker en zwaarder. 

Zie ook artikel 'De strijd tegen baarmoederhalskanker'

 

Oorzaken

Baarmoederhalskanker ontstaat uit afwijkende cellen in het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. Bij het ontstaan van deze afwijkende cellen speelt het HPV-virus een belangrijke rol. Door een langdurige infectie met dit virus kunnen afwijkende cellen groeien, die normaal gesproken door het lichaam worden afgebroken. Bij een klein aantal vrouwen worden deze cellen niet afgebroken en kan een voorstadium van kanker ontstaan. Dit kan worden opgespoord met een uitstrijkje. Vrouwen die een afwijkend uitstrijkje hebben bij het bevolkingsonderzoek worden voor nader onderzoek verwezen naar de gynaecoloog. 
Als het voorstadium niet wordt ontdekt en behandeld, kan er baarmoederhalskanker ontstaan. Dat proces gaat langzaam en kan wel vijf tot vijftien jaar duren.

Klachten

Baarmoederhalskanker geeft in het begin weinig tot geen klachten. Meestal is het eerste symptoom een bloederige afscheiding buiten de normale menstruatieperiode. Dit hoeft niet altijd een duidelijke bloeding te zijn, soms kan het een bruinige afscheiding zijn door licht bloedverlies.
Bij ongewoon bloedverlies is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Met ongewoon bloedverlies worden bloedingen buiten de menstruatieperiode om bedoeld, zoals:

  • bloedverlies tussen twee menstruaties door;
  • contactbloedingen, bijvoorbeeld na gemeenschap;
  • bloedverlies na de overgang.

Deze symptomen kunnen ook wijzen op een andere aandoening, maar het is altijd verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan.
Bij veel patiënten wordt (een voorstadium van) baarmoederhalskanker ontdekt door middel van een uitstrijkje gemaakt in het kader van het Bevolkingsonderzoek terwijl er vaak nog geen klachten zijn.

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking