Kenniscentrum › Seksuologie › Naar de seksuoloog

Naar de seksuoloog

Wat onder seks wordt verstaan, verschilt per mens. De een denkt bij seks aan vrijen en met elkaar naar bed gaan. De ander vindt dat het met liefde, romantiek en kinderen krijgen te maken heeft. Het begrip seks is heel breed op te vatten en niet voor iedereen hetzelfde.
Wel is het belangrijk te weten dat het te maken heeft met zowel lichamelijke, psychische als sociale factoren. Om van seks te kunnen genieten moet je dus zowel lichamelijk, psychisch als relationeel goed ‘in je vel' zitten.

Mevr. W. Berghuis, seksuoloogDe seksuoloog

In het Slingeland Ziekenhuis werkt mevr. W. Berghuis als seksuoloog NVVS.

Veel mensen vinden het spannend om bij de seksuoloog naar binnen te stappen. Ze vragen zich af wat er van hen verwacht wordt.
De seksuoloog doet geen lichamelijk onderzoek, maar praat alleen. Ook worden er soms oefeningen voor thuis meegegeven.
Het helpt vaak al te weten, dat er heel veel mensen zijn met seksuele problemen en dat die het allemaal lastig vinden om erover te praten. De seksuoloog weet dat en houdt daar rekening mee.

Seksuele problemen

Seksuele problemen hebben vaak een negatieve invloed op het dagelijkse leven van mensen. Deze problemen kunnen leiden tot lichamelijke, psychische en relationele spanningen. Sommige mensen ervaren door seksuele problemen onrust en stress in de relatie of hebben minder zelfvertrouwen, spanningen en sombere gevoelens. Kortom er kunnen vervelende gevolgen zijn, als je er niets aan doet. In die gevallen is het goed om er met een seksuoloog over te praten.

Wanneer naar de seksuoloog?

De vragen en problemen waarmee men bij de seksuoloog komt zijn heel verschillend. Hieronder worden een aantal veel voorkomende problemen besproken zoals, vermindering in seksueel verlangen, vaginistische klachtenof pijn bij het vrijen.
De vraag of klacht kan samenhangen met een lichamelijke aandoening waarvoor men bij de gynaecoloog in behandeling is.

Bij een lichamelijke aandoening kan er veel veranderen, ook op het gebied van seksualiteit. Ook voor de partner kan dit ingrijpend zijn.
Sommige mensen komen met een eenvoudige vraag, zoals informatie over seksualiteit na een bevalling of bij een gynaecologische aandoening. Ook is het mogelijk dat iemand alleen maar een keer wil praten over de veranderde seksualiteit na een ziekte of een operatie. De meeste problemen zijn met een paar gesprekken al veel minder zwaar, en praten lucht op en werkt verhelderend.
De stap naar de seksuoloog is meestal groot. Het praten over een intiem levensgebied wordt vaak spannend gevonden. Het geeft niks als er wat emoties vrijkomen, dat hoort erbij.

Veel mensen praten liever niet over problemen met seks, en daarom lijkt het of bijna niemand ze heeft. Maar er zijn veel mensen die problemen hebben met seks. Er zijn ook vaak oplossingen voor te vinden. Het helpt als je weet wat de oorzaak is.
Dit zijn enkele mogelijke oorzaken voor seksuele problemen:
  • Er zijn geen of niet de goede seksuele prikkels;
  • Er zijn nare gedachten en gevoelens over seks;
  • Er zijn problemen in de relatie;
  • Er is een lichamelijke oorzaak.Deel deze pagina: