KenniscentrumBekkenbodemOnderzoeken › Bekkenbodemechoscopie › Bekkenbodemechoscopie

Bekkenbodemechoscopie

Bekkenbodemechoscopie. Zwarte vlek links is een gevulde blaas.Bekkenbodemechoscopie is een onderzoek dat wordt uitgevoerd als er sprake is van verzakkingsklachten. Met een bekkenbodemecho kan de functie van de bekkenbodem worden beoordeeld. De organen in het bekken, zoals de blaas en plasbuis, de vagina en baarmoeder, de endeldarm en de dunne darm worden in beeld gebracht. Er kan worden gezien of, en in welke mate, er een verzakking is.

Verloop van het onderzoek

De patiënt zit met ontbloot onderlichaam op de gynaecologische onderzoeksstoel. De gynaecoloog houdt de echokop tussen de schaamlippen. De echokop komt niet in de vagina. Tijdens het onderzoek wordt een paar keer gevraagd om te persen, zodat een eventuele verzakking van de organen in het bekken goed te zien is. Ook wordt gevraagd de bekkenbodemspieren zo goed mogelijk aan te spannen.
U kunt zelf meekijken op het beeldscherm. De gynaecoloog geeft meteen uitleg bij de beelden.
Bekkenbodemechoscopie is een veilig onderzoek en het doet geen pijn. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. Meer informatie is te vinden in defolder bekkenbodemechografie.
Deel deze pagina: