KenniscentrumBekkenbodem › De bekkenbodem › De bekkenbodem

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een laag spieren die de onderkant van het bekken vormt. De bekkenbodem steunt de organen die in het bekken liggen; de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en darmen. Er zitten drie openingen in de bekkenbodem, namelijk de plasbuis, de vagina en de anus. De bekkenbodem zorgt er voor dat de organen in het bekken niet naar buiten komen, dat er geen ongewild verlies van urine of ontlasting is en dat penetratie mogelijk is bij seksueel contact.
De bekkenbodemspieren zijn altijd een beetje aangespannen. Ze sluiten de plasbuis en de anus af, zonder dat je je hiervan bewust bent. Bij toiletgang en bij seks moeten deze spieren juist ontspannen.

Bekkenbodemklachten ontstaan als de bekkenbodemspieren verzwakt of juist te sterk aangespannen zijn. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen komen door beschadiging ten gevolge van een bevalling, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, jarenlang verkeerd plas- en ontlastingsgedrag en leeftijd. Een te gespannen bekkenbodem ontstaat vaak onbewust en heeft soms een psychologische oorzaak.Bekkenbodem - anatomie vrouw (shutterstock)
Deel deze pagina: