Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verzakkingsklachten

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen heeft last van verzakkingsklachten. Dit betekent dat organen in het bekken omlaag zakken. Hierbij kan de blaas, de baarmoeder, de endeldarm of de dunne darm via de vagina naar buiten zakken. Het is ook mogelijk dat er meerdere organen verzakken.

Klachten

Een verzakking kan een zwaar gevoel in de vagina geven, alsof er een bal in zit. Vaak is een verzakking aan de buitenkant te zien en te voelen. Er kan een zwaar en zeurend gevoel in de buik en rug zijn. De klachten van een verzakking worden in de loop van de dag erger en verminderen door rust te nemen.

  • Bij een blaasverzakking zijn er vaak klachten bij het plassen. Er kan bijvoorbeeld ongewild urineverlies optreden en het kan moeilijker zijn om de blaas goed leeg te plassen.
  • Bij een verzakking van de endeldarm komt de ontlasting vaak moeilijk naar buiten. Er kan verminderde controle over de darm zijn.
  • Een verzakking van de baarmoeder geeft meestal niet zoveel klachten. Vaak is het zo dat er door de verzakte baarmoeder ook een verzakking van blaas of endeldarm optreedt. Dan ontstaan er klachten met plassen en ontlasting.

Als een vrouw een baarmoederverwijdering heeft gehad, kan er ook een verzakking ontstaan. De top van de vagina en de dunne darm kunnen dan verzakken.

Oorzaak

Verzakkingen ontstaan vaak door een combinatie van factoren, zoals:

  • Matige kwaliteit van bindweefsel. Dit is meestal een aandoening die vaker in de familie voorkomt.
  • Zwangerschap en bevalling. Dit geeft vaak beschadiging van de bekkenbodem die vaak na de bevalling verbetert, maar op latere leeftijd weer terugkeert.
  • De overgang. Na de overgang worden de vrouwelijke hormonen niet meer aangemaakt. De bekkenbodem verliest hierdoor aan stevigheid.

Onderzoek

Eerst wordt een gynaecologisch onderzoek gedaan. Dit bestaat uit een onderzoek met een spreider en een inwendig onderzoek. Hiermee is de stevigheid van de bekkenbodem en de mate van verzakking vast te stellen. Daarna wordt met een inwendige echo onderzocht of de vorm, ligging en grootte van de baarmoeder en eierstokken goed is.

Een verzakking wordt vastgesteld door middel van een bekkenbodemechoscopie. Dit is een onderzoek waarbij de bekkenbodemspieren en de organen in het bekken bekeken worden. Met een bekkenbodemecho worden de kracht van de bekkenbodemspieren en de mate van verzakking bepaald.

Behandeling

Verzakkingsklachten worden meestal behandeld met een pessarium (ring). Als dit niet voldoende helpt, is een operatie mogelijk.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking