KenniscentrumAlgemene gynaecologieOnderzoeken › Gynaecologisch onderzoek › Gynaecologisch onderzoek

Gynaecologisch onderzoek

Gynaecologische onderzoeksstoel. Bron: Medical DynamicsVoor het gynaecologisch onderzoek wordt u gevraagd met ontbloot onderlichaam plaats te nemen op de gynaecologische onderzoeksstoel. Zo ligt u in een halfzittende positie met uw benen opgetrokken en gespreid.
Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen. Allereerst wordt gekeken naar de uitwendige geslachtsorganen. Indien nodig zal gevraagd worden een beetje te persen.
Vervolgens worden de vagina en baarmoederhals bekeken door middel van een speculumonderzoek. Hierbij wordt een speculum (ook wel spreider of eendenbek genoemd) in de vagina gebracht. Het is belangrijk de bekkenbodem zoveel mogelijk te ontspannen. Dit lukt vaak goed door de benen te ontspannen en iets te persen, zodat de ingang van de vagina iets opengaat.
Tot slot worden door middel van het vaginaal toucher de inwendige geslachtsorganen beoordeeld. Hierbij brengt de gynaecoloog één of twee vingers in de vagina. Met de andere hand wordt op de buik gevoeld. Zo kan de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken worden gevoeld.
Meestal wordt het gynaecologisch onderzoek aangevuld met een vaginale echoscopie.
Deel deze pagina: