KenniscentrumAlgemene gynaecologieOnderzoeken › Colposcopie › Colposcopie

Colposcopie

Onderzoek van de baarmoederhals en vulva

Een colposcopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de baarmoederhals of de vulva (de uitwendige geslachtsorganen) in detail kan bekijken. Een colposcopie wordt vooral toegepast na een afwijkend uitstrijkje.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in de onderzoeksstoel. De gynaecoloog brengt een spreider (speculum) in de vagina. De baarmoederhals wordt vochtig gemaakt met een verdunde azijnzuuroplossing en daarna met een jodiumoplossing. Hierdoor worden afwijkende gebieden in de baarmoederhals goed zichtbaar. Met behulp van de colposcoop (een soort vergrootglas) wordt de baarmoederhals onderzocht. Het onderzoek is te volgen op een monitor.

Biopsie

Vaak wordt tijdens de colposcopie een biopsie gedaan. Dit betekent dat de gynaecoloog een klein stukje weefsel van de baarmoederhals weghaalt voor verder onderzoek. Een biopsie kan even pijnlijk zijn en het kan wat bloedverlies geven. Het weefsel (het biopt) wordt onderzocht door de patholoog. De uitslag van een biopsie is na ongeveer twee weken bekend. Een colposcopie duurt ongeveer vijf tot tien minuten. U kunt zelf meekijken op een beeldscherm. Een colposcopie geeft geen complicaties.Deel deze pagina: