KenniscentrumAlgemene gynaecologieBehandelingen › Endometriumablatie › Endometriumablatie

Endometriumablatie

Verwijdering van het baarmoederslijmvlies

Een endometriumablatie is een behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt vernietigd. Deze behandeling wordt toegepast bij patiënten die last hebben van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een endometriumablatie kan op verschillende manieren gedaan worden. De methode die in het Slingeland Ziekenhuis het meest gebruikt wordt, is een ballonablatie.

Voorbereiding op de behandeling

Voor een ballonablatie worden patiënten één dag opgenomen op afdeling F2 (Dagopname). De behandeling wordt gedaan op het Operatief Dagcentrum. Dit wordt via de polikliniek afgesproken.
De behandeling geeft het beste resultaat als het baarmoederslijmvlies tijdens de behandeling zo dun mogelijk is. Daarom krijgt u een maand voor de behandeling een injectie, die u tijdelijk in de overgang brengt. Tijdens de overgang is het baarmoederslijmvlies namelijk erg dun.

Verloop van de ingreep

De behandeling wordt uitgevoerd onder narcose of verdoving met een ruggenprik. Via de baarmoederhals wordt een ballonnetje in de baarmoederholte gebracht. Dit ballonnetje wordt gevuld met water, dat wordt verwarmd tot 87 graden. Gedurende acht minuten wordt dit in de baarmoederholte gehouden en hierdoor verschroeit het baarmoederslijmvlies.

Na de ingreep

U kunt dezelfde dag nog naar huis. De dagen na de behandeling kunt u last hebben van pijn onder in de buik. Hiervoor kunnen gewoon pijnstillers gebruikt worden. Gedurende enkele dagen tot weken kunt u wat vieze, soms riekende afscheiding hebben.

Complicaties

De meest voorkomende complicatie is perforatie. Hierbij ontstaat een gaatje in de baarmoederwand. Dit geneest meestal vanzelf. Uit voorzorg krijgt u kortdurend antibiotica voorgeschreven. Als er een perforatie ontstaat, moet de behandeling worden gestopt. Als de perforatie genezen is, kan de operatie wel opnieuw worden uitgevoerd.


Deel deze pagina: