Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Intra-uteriene inseminatie is het inbrengen (inseminatie) van bewerkte zaadcellen in de baarmoederholte (intra-uterien) om de kans op zwangerschap te vergroten. Er zijn meerdere redenen waarom IUI de kans op zwangerschap vergroot:

  • De behandeling vindt plaats op het juiste moment van de menstruatiecyclus, het moment van de verwachte eisprong.
  • Door de bewerking van het zaad worden de beste zaadcellen verkregen voor de behandeling.
  • De zaadcellen worden in de baarmoederholte ingebracht en hoeven zo zelf het lastige traject langs de baarmoederhals niet te passeren.

Afhankelijk van de reden van de verminderde vruchtbaarheid wordt de behandeling gecombineerd met hormonale stimulatie van de eierstokken om te zorgen dat bij de eisprong twee tot drie eitjes vrijkomen. Hormonale stimulatie kan gebeuren met clomifeentabletten of hormooninjecties.

Verloop van de behandeling

Bij een inseminatiebehandeling wordt de cyclus gevolgd. Met echoscopie wordt de ontwikkeling van de eiblaasjes gevolgd. Het aantal eiblaasjes en de groei ervan kan nauwkeurig worden vastgesteld. Als de eiblaasjes groot genoeg zijn, wordt de eisprong opgewekt door een hormooninjectie. Hiermee is timing van de inseminatie bepaald. 36-40 uur na de hormooninjectie wordt de IUI afgesproken. Een uur voor de IUI wordt het zaad van de man naar het laboratorium gebracht voor opwerking. Bij de inseminatie zelf wordt het zaad via een dunne katheter via de baarmoedermond in de baarmoederholte gebracht. Na de IUI kunt u de normale bezigheden gewoon hervatten.

Complicaties

Bij een IUI komen bijna nooit complicaties voor. Er is een zeer kleine kans op een infectie. Daarnaast is er bij het gebruik van hormonen een verhoogde kans op een meerlingzwangerschap, omdat er soms meerdere eicellen tegelijk vrijkomen.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking