Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hystero-Salpinografie (HSG)

Röntgencontrastfoto van de baarmoeder en eileiders

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Een hystero-salpingografie (HSG) is een onderzoek waarbij de baarmoeder en de eileiders beoordeeld worden door middel van een röntgencontrastfoto. Zo wordt vastgesteld of de eileiders goed doorgankelijk zijn en of er geen afwijkingen aan de vorm van de baarmoederholte zijn.

Afspraak maken   

Een HSG wordt gemaakt tussen de menstruatie en de eisprong. Daarom is het belangrijk om op de eerste dag van de menstruatie bij de doktersassistente van de polikliniek Gynaecologie een afspraak voor het HSG te maken.

Voor het onderzoek

Eén uur voor het onderzoek kunt u een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld 1000 mg paracetamol, 220 mg Naproxen of 400 mg Ibuprofen), die u zelf bij uw drogist of apotheek kunt kopen.

Verloop van het onderzoek

Een HSG wordt gemaakt op de afdeling Radiologie. De gynaecoloog brengt een spreider in de vagina en met behulp van een dun slangetje (catheter) wordt contrastvloeistof in de baarmoederholte gebracht. De contrastvloeistof zorgt dat de baarmoeder en de eileiders goed zichtbaar worden op de röntgenfoto. Doordat de contrastvloeistof via de baarmoeder in de eileiders loopt, is te zien of de eileiders doorgankelijk zijn.
Het inbrengen van de contrastvloeistof kan pijn veroorzaken. Dit voelt als menstruatiepijn, maar duurt meestal slechts enkele minuten. De röntgenfoto's worden gemaakt door de radioloog. Het onderzoek is te volgen op een monitor. De gynaecoloog bespreekt de voorlopige uitslag van het onderzoek direct na het onderzoek met u.

Na het onderzoek

Indien u na het onderzoek hevige buikpijn of koorts krijgt, dient u contact op te nemen met de (dienstdoend) gynaecoloog. Na het onderzoek kunt u via het secretariaat een afspraak maken voor een controlebezoek bij uw gynaecoloog.

Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking