Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Endometriumablatie

Verwijdering van het baarmoederslijmvlies

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

Een endometriumablatie is een behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt vernietigd. Deze behandeling wordt toegepast bij patiënten die last hebben van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een endometriumablatie kan op verschillende manieren gedaan worden. De methode die in het Slingeland Ziekenhuis het meest gebruikt wordt, is een Novasure-behandeling.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling wordt gedaan op het Operatief Dagcentrum. Dit wordt via de polikliniek afgesproken. Meestal gebeurt dit onder sedatie (roesje). Dat is een ondiepe vorm van narcose, waaruit u snel wakker wordt.

Verloop van de ingreep

De behandeling wordt uitgevoerd onder narcose of verdoving met een ruggenprik. Via de baarmoederhals wordt een het Novasure-"waaiertje" in de baarmoederholte gebracht. Gedurende maximaal 2 minuten wordt er een elektrische stroom door het waaiertje gestuurd en hierdoor verschroeit het baarmoederslijmvlies.

Na de ingreep

U kunt dezelfde dag nog naar huis. De dagen na de behandeling kunt u last hebben van pijn onder in de buik. Hiervoor kunnen gewoon pijnstillers gebruikt worden. Gedurende enkele dagen tot weken kunt u wat vieze, soms sterk ruikende afscheiding hebben.

Complicaties

De meest voorkomende complicatie is perforatie. Hierbij ontstaat een gaatje in de baarmoederwand. Dit geneest meestal vanzelf. Uit voorzorg krijgt u kortdurend antibiotica voorgeschreven. Als er een perforatie ontstaat, moet de behandeling worden gestopt. Als de perforatie genezen is, kan de operatie wel opnieuw worden uitgevoerd.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking