Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Bekkenfysiotherapie voor gynaecologische patiënten

Gepubliceerd op: 07 maart 2022

In het Slingeland Ziekenhuis werken gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten. Zij maken deel uit van de multidisciplinaire samenwerking rond bekkenbodemproblematiek. De bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en helpen voorkomen van klachten in het gebied van het bekken, de buik, de lage rug en de bekkenbodem. Bijvoorbeeld klachten van overactieve blaas, ongewild verlies van urine of ontlasting en verzakkingsklachten.

De bekkenfysiotherapeuten leren u de bekkenbodemspieren te herkennen en de functie te verbeteren. Betere beheersing van de bekkenbodem kan worden geleerd, maar ook versteviging of juist ontspanning van de bekkenbodemspieren.

Afspraak maken

De bekkenfysiotherapeut werkt op de afdeling Fysiotherapie van het Slingeland Ziekenhuis. Om een afspraak te maken heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist. Wij adviseren u om vooraf aan uw zorgverzekeraar te vragen of deze de bekkenfysiotherapie vergoedt.

Een afspraak kunt u maken via het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie. Telefoonnummer (0314) 32 93 83.
U kunt ook aan de balie van polikliniek Fysiotherapie een afspraak maken. De afdeling is bereikbaar tussen 7.30 en 16.30 uur.

Verhinderd

Als u verhinderd bent voor een afspraak, dan wordt u verzocht dit liefst 24 uur van te voren te melden. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Bij welke klachten bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie bij klachten zoals:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting (incontinentie);
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting;
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • begeleiding voor en na operaties in buik- of bekkengebied;
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken;
  • blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis)

Tijdens een consult (onderzoek) brengt de therapeut onder andere de spierfunctie van de bekkenbodem in kaart en kijkt of uw klachten mogelijk samenhangen met het niet goed functioneren van deze spieren.

Werkwijze bekkenfysiotherapeut

Tijdens de eerste afspraak bekijkt de bekkenfysiotherapeut uw klachten vanuit diverse invalshoeken en brengt deze zorgvuldig in kaart. Problemen in het bekkengebied zijn namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. De therapeut kijkt onder andere of er tijdens het bewegen problemen zijn en hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn op het vlak van seksualiteit.
Tijdens een volgende afspraak wordt er een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek gedaan en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, afgestemd op uw specifieke klacht, maar ook praktische adviezen en voorlichting over toiletgedrag, ademhaling en houding. Daarnaast heeft de bekkenfysiotherapeut de volgende mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling:

  • spierfunctie meten met apparatuur (bijv. biofeedback)
  • training functie en bewustwording van de bekkenbodem met apparatuur
  • elektrostimulatie van de bekkenbodem.
  • onderzoek en zonodig behandeling met behulp van een rectale ballon.

Hoe lang u bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De bekkenfysiotherapeut zal regelmatig met u overleggen hoe de voortgang is van de therapie.

Meer informatie

Op het kenniscentrum Urologie staat uitgebreide informatie over bekkenfysiotherapie

Laatst bijgewerkt op: 09 september 2022

gynaecologie.jpg
Vrouwen geholpen door hersteloperatie bij verzakking