Baarmoederkanker
Endometriumcarcinoom
Gepubliceerd op: 08 maart 2022Baarmoederkanker of endometriumcarcinoom is een ziekte in de baarmoeder. De ziekte ontstaat in negen van de tien gevallen in het slijmvlies van de baarmoederholte. Jaarlijks wordt bij ongeveer 1900 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederkanker gesteld, meestal bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Baarmoederkanker komt zelden voor bij vrouwen jonger dan 40 jaar.
Oorzaken
Over het ontstaan van baarmoederkanker is weinig bekend. Er zijn wel risicofactoren bekend, die de kans op baarmoederkanker vergroten. Zo komt baarmoederkanker meer voor bij:
- vrouwen met overgewicht;
- vrouwen die laat in de overgang komen;
- vrouwen die geen kinderen hebben;
- vrouwen die tamoxifen gebruiken, een medicijn tegen borstkanker.
Bij een kleine groep patiënten speelt erfelijkheid een rol bij het krijgen van baarmoederkanker.
Verschillende stadia
Baarmoederkanker verloopt in vier stadia.
- In stadium I zit de tumor alleen in het baarmoederslijmvlies. De gynaecoloog onderzoekt of de tumor is doorgegroeid naar het oppervlakkige deel of ook naar het diepere deel van de spierlaag.
- In stadium II is de tumor doorgegroeid in de baarmoederhals of de eileiders, maar nog niet buiten de baarmoeder.
- Bij stadium III bevindt de tumor zich ook buiten de baarmoeder, maar binnen het kleine bekken.
- In stadium IV is de tumor ook buiten het kleine bekken gegroeid, naar de blaas of de endeldarm, of zijn er uitzaaiingen in de buik. Ook uitzaaiingen in andere organen zoals longen of botten vallen hieronder.
Klachten
Baarmoederkanker geeft als belangrijkste klacht vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding na de overgang. Ook bloedverlies tussen de menstruaties door kan een symptoom zijn van baarmoederkanker. Er zijn meerdere aandoeningen waarbij ongewoon bloedverlies voorkomt. Het is verstandig om met deze klachten altijd naar de huisarts te gaan.
Aanvullende onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2022