KenniscentrumVruchtbaarheidOnderzoeken › Hystero-Salpinografie › Hystero-Salpinografie (HSG)

Hystero-Salpinografie (HSG)

Röntgencontrastfoto van de baarmoeder en eileiders

Een hystero-salpingografie (HSG) is een onderzoek waarbij de baarmoeder en de eileiders beoordeeld worden door middel van een röntgencontrastfoto. Zo wordt vastgesteld of de eileiders goed doorgankelijk zijn en of er geen afwijkingen aan de vorm van de baarmoederholte zijn.

Verloop van het onderzoek

Een HSG wordt gemaakt tussen de menstruatie en de eisprong. Daarom is het belangrijk om op de eerste dag van de menstruatie bij de doktersassistente van de polikliniek Gynaecologie een afspraak voor de HSG te maken.

Een HSG wordt gemaakt op de afdeling Radiologie. De gynaecoloog brengt een spreider in de vagina en met behulp van een buisje of cupje wordt contrastvloeistof ingebracht in de baarmoeder. De contrastvloeistof zorgt dat de baarmoeder en de eileiders goed zichtbaar worden op de röntgenfoto. Doordat de contrastvloeistof via de baarmoeder in de eileiders loopt, is te zien of de eileiders doorgankelijk zijn. Het inbrengen van de contrastvloeistof kan pijn veroorzaken. Dit voelt als menstruatiepijn, maar duurt slechts enkele minuten.

De röntgenfoto's worden gemaakt door de radioloog. Het onderzoek is te volgen op een monitor. De gynaecoloog bespreekt de uitslag van het onderzoek direct met de patiënt.

Na het onderzoek

Van tevoren wordt een recept voor pijnstillers opgestuurd, omdat het onderzoek niet pijnloos is. Het is de bedoeling dat u deze medicijnen van tevoren bij de apotheek ophaalt en tijdig voor het onderzoek inneemt. Na het onderzoek kunt u via het secretariaat een afspraak maken voor een controlebezoek bij de gynaecoloog.


Deel deze pagina: