KenniscentrumOncologieBaarmoederhalskanker › Onderzoeken › Onderzoeken naar baarmoederhalskanker

Onderzoeken naar baarmoederhalskanker

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld door middel van een biopt. Dit is weefsel dat tijdens een colposcopie wordt weggehaald en daarna onderzocht wordt.

Colposcopie

Een colposcopie is een onderzoek waarbij de baarmoederhals wordt bekeken met een colposcoop, een sterk vergrotende loep. Om het weefsel goed te kunnen beoordelen wordt er een azijnoplossing en jodium gebruikt op de baarmoedermond. Tijdens het onderzoek haalt de gynaecoloog een stukje weefsel weg van de baarmoedermond. Dat wordt een biopsie genoemd. Het weefsel (het biopt) wordt door de patholoog onder de microscoop onderzocht. De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend, maar wordt tijdens een nieuwe afspraak besproken.
Indien er sprake is van baarmoederhalskanker wordt ze verwezen naar het Radboudumc in Nijmegen, bij een voorstadium vindt er in ons ziekenhuis een lisexcisie plaats waarbij een klein stukje van de baarmoedermond wordt weg genomen zonder verdere gevolgen .

Aanvullend onderzoek na de diagnose

Na de diagnose baarmoederhalskanker is het vaak nodig om meer onderzoek te doen. Het doel is om vast te stellen hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Mogelijke onderzoeken zijn:
  • inwendig onderzoek;
  • het maken van een longfoto;
  • het maken van een echoscopie.
Deel deze pagina: