KenniscentrumBekkenbodemBehandelingen › Pessarium / ring › Pessarium

Pessarium

Ring

ringEen pessarium (ook vaak ring genoemd) is een hulpmiddel om klachten van een verzakking te verhelpen. Een ring is gemaakt van siliconen en wordt in de vagina geplaatst om een verzakking weer terug te duwen. Er zijn verschillende soorten ringen in verschillende maten. Een ring is vooral bij een verzakking van de voorwand van de vagina of baarmoeder een effectief hulpmiddel. Om een ring te kunnen dragen moet de bekkenbodem nog wel enige stevigheid hebben.

Pessarium  ingebracht (shutterstock)Plaatsen van een pessarium

Door middel van een inwendig onderzoek wordt bepaald welk pessarium het meest geschikt is. De ring wordt geplaatst door de gynaecoloog. Een goed passende ring voel je niet zitten, ook niet bij het vrijen. Ook kunt u gewoon tampons blijven gebruiken tijdens de menstruatie.
De ring moet regelmatig worden uitgehaald en gereinigd. Dit gebeurt ongeveer iedere drie tot zes maanden. Deze ringcontroles kunnen bij de huisarts plaatsvinden. De arts controleert of de ring goed zit. Bij sommige vrouwen raakt de wand van de vagina geïrriteerd door de ring. Hierdoor kunt u last krijgen van afscheiding of bloedverlies. Dit kan behandeld worden met medicijnen met hormonen.
Het is mogelijk om zelf te leren de ring uit de vagina te halen en opnieuw te plaatsen.
Deel deze pagina: