KenniscentrumAlgemene gynaecologieBehandelingen › Hysteroscopische sterilisatie › Hysteroscopische sterilisatie

Hysteroscopische sterilisatie

Essure®-methode

Een hysteroscopische sterilisatie is een sterilisatie, die plaatsvindt met een hysteroscoop (dunne kijkbuis) via de vagina en de baarmoederholte. In het Slingeland Ziekenhuis wordt de Essure®-methode gebruikt.
Bij de Essure®-methode worden er micro-implantaten (veertjes) in de eileiders gebracht. Deze veertjes veroorzaken een reactie in de eileiders, waardoor de eileiders worden afgesloten. Dit proces duurt maximaal twaalf weken.

Eerste consult

Tijdens een eerste consult worden de mogelijkheden voor de Essure®-methode besproken. De gynaecoloog onderzoekt eerst of de Essure®-methode geschikt is. Dit hangt onder andere af van doorgankelijkheid van de baarmoederhals en de vorm van de baarmoederholte. Door middel van gynaecologisch onderzoek, bekijkt de arts of het mogelijk is om de Essure-methode toe te passen.

EssureVerloop van de ingreep

Tijdens de ingreep worden er micro-implantaten in de eileiders geplaatst. Dit gebeurt met een dunne kijkbuis (hysteroscoop) die via de vagina en baarmoederhals in de baarmoederholte wordt ingebracht. De ingreep wordt uitgevoerd op het Operatief Dagcentrum (ODC). Hoe een sterilisatie in zijn werk gaat, is te zien in de bijgevoegde animatie.
Van tevoren wordt een recept voor pijnstilling meegegeven. Er wordt aangeraden om de pijnstilling voor de ingreep te nemen, om kramp van de eileiders te voorkomen. De ingreep duurt ongeveer tien minuten. Er is geen verdoving nodig.
Het is belangrijk om voor de sterilisatie een anticonceptiemiddel te gebruiken. Het is namelijk niet mogelijk om deze ingreep tijdens een zwangerschap uit te voeren.

Voordelen van hysteroscopische sterilisatie

Deze manier van sterilisatie zonder operatie, is voor het lichaam een kleine belasting. Doordat er niet geopereerd wordt, is er maar een korte herstelperiode. Daarnaast is de Essure®-methode zeer betrouwbaar. Hoewel geen enkele vorm van anticonceptie 100% betrouwbaar is, blijkt de Essure®-methode tot nu toe de meest betrouwbare methode van anticonceptie te zijn.

Nadelen van hysteroscopische sterilisatie

De Essure®-methode is niet voor iedereen geschikt. Bij patiënten die geen vaginale bevalling hebben gehad, kan de baarmoederhals moeilijk doorgankelijk zijn. Ook als de baarmoederholte een afwijkende vorm heeft of een poliep (goedaardige uitstulping in het baarmoederslijmvlies) of myoom heeft, is de Essure®- methode minder geschikt. Dit wordt door de gynaecoloog bij de eerste afspraak besproken.
Tijdens de ingreep kan blijken, dat de eileiders te nauw zijn, waardoor de sterilisatie niet lukt. Dit kan niet van tevoren worden bepaald.

Na de ingreep

Na de ingreep kan de patiënt direct naar huis gaan en de dagelijkse activiteiten hervatten. Soms kan er duizeligheid of misselijkheid voorkomen. Het wordt daarom afgeraden om zelf naar huis te rijden.
Omdat na het plaatsen van de Essure®-veertjes de eileiders moeten dichtgroeien, is het nodig om nog drie maanden aanvullende anticonceptie te gebruiken. Daarna wordt er gecontroleerd of de sterilisatie gelukt is. Deze controle wordt door de gynaecoloog gedaan met een echo, een röntgenfoto of een röntgencontrastfoto (HSG). Op welke manier de controle wordt uitgevoerd, hangt af van hoe de plaatsing van de veertjes is verlopen.
Bij succesvolle sterilisatie na drie maanden, is er geen aanvullende anticonceptie meer nodig. De natuurlijke menstruatiecyclus komt dan weer op gang. De Essure®-methode kan niet ongedaan worden gemaakt, het is de meest definitieve vorm van sterilisatie.Deel deze pagina: