Blog › Blog Gynaecologie

Recente blogberichten

Slingeland behaalt opnieuw Pluim Freya voor fertiliteitszorg (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 24 Mei 2018 De fertiliteitszorg van het  Slingeland Ziekenhuis heeft opnieuuw een Pluim gekregen voor de geboden patiëntgerichte kwaliteit. 
De Pluim is afkomstig van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.
Een ziekenhuis krijgt een pluim als voldaan wordt aan minimaal veertien van de zestien kwaliteitscriteria die Freya heeft opgesteld voor de fertiliteitszorg. Deze criteria hebben betrekking op onder meer het behandelteam, het onderzoek, de behandeling en de patiënttevredenheid en/of –ervaringen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Ongewenst urineverlies of incontinentie (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 09 September 2014

door: Dianne Plantinga (continentieverpleegkundige)

Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen mensen last van ongewenst urineverlies. Urineverlies is geen ziekte op zich, maar een gevolg van het niet (meer) functioneren van bepaalde lichaamsfuncties. Een aandoening die een groot effect kan hebben op iemands leven.
Veel mensen denken met dit probleem alleen te staan. Niets is minder waar….

ReageerLees verder

Aantal reacties: 6

PCO-syndroom (Door: )

Poly cysteus ovarium syndroom

Maandag, 29 Oktober 2012
PCO-S staat voor poly cysteus ovarium syndroom. Op echoscopische afbeelding zijn vele kleine cysten in de eierstok te zien. Daar is de naam van afgeleid: poly (veel) cysten in de ovaria (eierstokken).

ReageerLees verder

Aantal reacties: 43

26 september: Dag van de eierstokkanker (Door: C.M.W.H. Smeets, gynaecoloog)

Meer aandacht nodig voor eierstokkanker

Woensdag, 26 September 2012 Woensdag 26 september 2012, uitgeroepen als ”Dag van de Eierstokkanker”, staat in het teken van de behandeling van eierstokkankerpatiënten. Zowel op 25 september als op 26 september zal er een promotie plaatsvinden over de behandeling van eierstokkanker. En op de 26ste wordt er door de afdeling Gynaecologische Oncologie te Nijmegen een dagsymposium gehouden met dit onderwerp.

Waarom willen we meer aandacht vragen voor deze ziekte?

Jaarlijks krijgen 1200 vrouwen in Nederland eierstokkanker en dit wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Uit het proefschrift van Anne van Altena (gynaecoloog, UMCN ) blijkt dat in Nederland de laatste 20 jaar steeds meer vrouwen met eierstokkanker de volledige behandeling hebben gehad. Deze behandeling bestaat uit een operatie met chemotherapie. Bovendien wordt de kanker bij de operatie vaker vrijwel geheel verwijderd. Dit heeft geleid tot een verbetering in de overleving, maar nog steeds hebben eierstokkankerpatiënten een slecht vooruitzicht. Bij ongeveer 8 van de 10 patiënten komt de ziekte terug binnen 5 jaar en het merendeel zal hieraan overlijden.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 3

Matjes bij verzakking: alleen op strikte indicatie! (Door: )

Donderdag, 14 Juni 2012 Bij een verzakking zakt de blaas, baarmoeder of top van de schede, dikke of dunne darm in de schede en soms tot daarbuiten. Een verzakking kan een grote impact hebben op het functioneren van een vrouw. Een verzakking geeft een bijzonder onprettig gevoel, de hele dag zakt er iets. Vaak zijn er problemen met plassen, ontlasting en vrijen. Soms zijn er ook lage rugklachten. Vrouwen voelen vaak een hoge drempel om met deze klachten naar de huisarts te gaan. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 van de vrouwen verzakkingsklachten. Uiteindelijk ondergaat 1 op de 9 vrouwen ooit een verzakkingsoperatie.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 96


 
Archief