BlogRecente blogs › PCO-syndroom

PCO-syndroom

Poly cysteus ovarium syndroom

Maandag, 29 Oktober 2012


PCO-S staat voor poly cysteus ovarium syndroom. Op echoscopische afbeelding zijn vele kleine cysten in de eierstok te zien. Daar is de naam van afgeleid: poly (veel) cysten in de ovaria (eierstokken).

De diagnose wordt gesteld door 2 van de volgende 3 symptomen:
  • Als eerste eisprong problemen, dat houdt in: minder vaak of geen eisprong.
  • Als tweede een overmaat aan mannelijk hormoon.
  • Als derde een typsich echoscopisich beeld; vele kleine cysten in de eierstok. 
PCOS is een ingewikkelde hormonale stoornis. Gezondheids problemen komen in verschillende mate voor en op verschillende vlakken. Vaak zijn er problemen met zwanger worden. Maar er zijn ook problemen in de stofwisseling van vetten en op psychisch vlak.
PCOS komt bij 10 tot 12% van de vrouwen voor.

Vruchtbaarheidsproblemen

De hormonen die de eierstokken (ovaria) aansturen zijn bij PCOS uit balans. FSH, het Follikel stimulerend hormoon, zorgt ervoor dat in eierstokken eitjes groeien. LH, Luteineserend hormoon is het hormoon dat het eitje laat springen. Bij PCOS is het LH continu hoger dan het FSH. Hierdoor rijpt er geen eitje, komt er geen eisprong en is er geen kans op zwangerschap.


Stofwisseling

De stofwisseling is anders bij PCOS-patiënten. Dit komt tot uiting in een verkeerde balans in de vetten. De ongezonde vetten LDL en cholesterol zijn verhoogd ten opzichte van de gezonde vetten HDL. Vaak is ook de suiker-stofwisseling anders. Er is een neiging tot suikerziekte type II.
Door een teveel aan mannelijk hormoon (hyper androgenisme) zijn er klachten van overmatige haargroei, acne en kaalheid.
De veranderde stofwisseling geeft daarnaast overgewicht en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
 

Psychologische problemen

Klachten van stress komen meer voor bij PCOS-patiënten. Ten opzichte van vrouwen die geen PCOS hebben komen depressies 4 keer zo vaak voor en angstklachten komen 6 keer zo vaak voor.
Suzanne Veltman-Verhulst promoveerde 2 oktober van dit jaar op de effecten van het PCOS op de gezondheid van vrouwen.
Niet elke vrouw met PCOS loopt het zelfde gezondheidsrisico, waardoor niet elke vrouw met PCOS dezelfde behandeling of preventieve maatregelen nodig heeft. Het individuele gezondheids risico hangt af van het PCOS-type en omgevingsfactoren als bevoorbeeld leeftijd.

De behandeling

Patiënten krijgen het advies af te vallen. En dat is lastig. Maar een dalende lijn is al goed. Hierdoor komt er een andere en betere balans in de hormonen. Behandeling om een eisprong op te wekken gaat dan ook makkelijker.
Met betrekking tot de vruchtbaarheidsproblemen is het belangrijk om een eisprong te hebben. Deze kan worden opgewekt met 'clomifeencitraat tabletten'. Kort na de menstruatie wordt gedurende 5 dagen een tablet clomifeencitraat ingenomen. De hersenen denken dan dat de eierstokken niet werken. De hersenen maken daardoor meer FSH aan waardoor de eierstokken worden aangezet om een eicel te rijpen.
Wanneer hiermee geen eisprong tot stand komt, wordt gebruik gemaakt van het toedienen van FSH. Dit kan alleen via “prikken” worden toegediend. Ook moet het effect van deze behandeling veel scherper met echoscopisch onderzoek worden gecontroleerd. Het FSH wordt puur nagemaakt of uit urine van vrouwen met een jonge zwangerschap gehaald (moeders voor moeders).
Wanneer het lukt om een regelmatige eisprong op te wekken, zijn er, door regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben, kansen op een zwangerschap. Wanneer een zwangerschap uitblijft kan inseminatie (zaad rechtstreeks in de baarmoeder brengen) nodig zijn.  Blijft een zwangerschap nog steeds uit kan worden overgegaan tot reageerbuis bevruchting.   
Mensen met een PCOS doen er goed aan om er een gezonde leefstijl op na te houden. Daarnaast is het te overwegen, wanneer u bij de huisarts bent, te praten over uw individueel risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Zie ook de folder ' PCO-S' van het NVOG

@AlecMalmberg

Bijlage:
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op PCO-syndroom

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)