BlogRecente blogs › 26 september: Dag van de eierstokkanker

26 september: Dag van de eierstokkanker

Meer aandacht nodig voor eierstokkanker

C.M.W.H. Smeets, gynaecoloog

Woensdag, 26 September 2012

Woensdag 26 september 2012, uitgeroepen als ”Dag van de Eierstokkanker”, staat in het teken van de behandeling van eierstokkankerpatiënten. Zowel op 25 september als op 26 september zal er een promotie plaatsvinden over de behandeling van eierstokkanker. En op de 26ste wordt er door de afdeling Gynaecologische Oncologie te Nijmegen een dagsymposium gehouden met dit onderwerp.

Waarom willen we meer aandacht vragen voor deze ziekte?

Jaarlijks krijgen 1200 vrouwen in Nederland eierstokkanker en dit wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Uit het proefschrift van Anne van Altena (gynaecoloog, UMCN ) blijkt dat in Nederland de laatste 20 jaar steeds meer vrouwen met eierstokkanker de volledige behandeling hebben gehad. Deze behandeling bestaat uit een operatie met chemotherapie. Bovendien wordt de kanker bij de operatie vaker vrijwel geheel verwijderd. Dit heeft geleid tot een verbetering in de overleving, maar nog steeds hebben eierstokkankerpatiënten een slecht vooruitzicht. Bij ongeveer 8 van de 10 patiënten komt de ziekte terug binnen 5 jaar en het merendeel zal hieraan overlijden.

In de regio Nijmegen zijn 11 ziekenhuizen gaan samenwerken om de zorg voor deze patiënten te verbeteren. Het effect van deze samenwerking op de behandeling van vrouwen met eierstokkanker was dat ze vaker geopereerd werden door een gespecialiseerde gynaecoloog en de resultaten van de operaties verbeterden. Het Slingeland Ziekenhuis is één van deze samenwerkende ziekenhuizen en zal zich samen met het UMC St. Radboud Nijmegen blijven richten op het verbeteren van zorg voor deze eierstokkankerpatienten. Na het stellen van de diagnose in het Slingeland Ziekenhuis vindt de operatie meestal plaats in Nijmegen, de chemotherapie weer in het Slingeland Ziekenhuis.

Met de huidige behandelingsmogelijkheden en de regionale samenwerking is een stap gezet in goede richting, maar dit is nog niet voldoende. Meer kennis over het ontstaan en de behandeling van deze agressieve kanker is nodig om de patiënten een toekomst zonder eierstokkanker te bieden.
Het symposium met als titel “Natuurlijke en geïnduceerde afweer tegen ovariumcarcinoom” is een stap in de goede richting om deze ziekte op de kaart te zetten. Sprekers uit binnen- en buitenland zullen ons bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de behandeling van de ziekte.
26 september belooft een bijzondere dag te worden voor vrouwen met eierstokkanker.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op 26 september: Dag van de eierstokkanker

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)