BlogBehandelingen › Vrouwvriendelijke sterilisatie

Vrouwvriendelijke sterilisatie

P.N.M. Mooij, gynaecoloog

Woensdag, 8 Februari 2012

hysteroscopische sterilisatieSinds enige tijd wordt in het Slingeland Ziekenhuis een vrouwvriendelijke sterilisatiemethode toegepast, waarbij geen operatie, narcose of ziekenhuisopname nodig is. Een kijkbuis wordt via de vagina in de baarmoeder gebracht en vervolgens worden zachte, flexibele micro-implantaten in de eileiders geplaatst. De implantaatjes veroorzaken een weefselreactie waardoor de eileiders ondoorgankelijk worden gemaakt.

Het duurt ongeveer drie maanden voordat de eileiders helemaal ondoorgankelijk zijn. Daarom wordt de eigen anticonceptie nog enkele maanden voortgezet en wordt het succes van de ingreep na drie maanden door middel van een röntgenonderzoek gecontroleerd. De voordelen van deze vorm van sterilisatie zijn dat het snel gaat en betrouwbaar is, dat er geen narcose nodig is, dat het geen littekens geeft en dat er geen gebruik wordt gemaakt van hormonen. De menstruaties zullen daardoor op natuurlijke wijze doorgaan.
Ook voor vrouwen die een verhoogd risico lopen bij narcose tijdens een klassieke kijkoperatie kan deze methode een uitkomst zijn. Wel is het goed te realiseren dat de ingreep onomkeerbaar is en niet kan worden hersteld.
In het kenniscentrum is in een filmpje te zien hoe de sterilisatie precies werkt.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Vrouwvriendelijke sterilisatie

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)