BlogBehandelingen › Hulp aan Nepalese vrouwen met verzakkingsklachten

Hulp aan Nepalese vrouwen met verzakkingsklachten

R.B. Donker, gynaecoloog

Donderdag, 15 December 2011

In november 2011 ben ik als vrijwilliger met een team van de Stichting Vrouwen voor Vrouwen vertrokken naar Nepal. Het team bestaat uit gynaecologen, huisartsen en verpleegkundigen. De stichting biedt daar samen met een lokale organisatie medische hulp aan vrouwen met verzakkingsklachten.
Verzakkingen van de baarmoeder komen in Nepal heel veel voor. Dit komt doordat Nepalese vrouwen op relatief jonge leeftijd veel kinderen krijgen en doordat zij veel zwaar lichamelijk werk moeten verrichten. De Nepalese economie draait vooral op landbouw en dat betekent vooral voor de vrouwen veel sjouwen. Door het zware werk, maar waarschijnlijk ook door genetische factoren, ontstaan klachten van de bekkenbodem en ernstige verzakkingen die hen sterk belemmeren in het dagelijks functioneren. In de dorpen is hiervoor nauwelijks zorg aanwezig en tijd en geld ontbreken om hiervoor een ziekenhuis in de stad te bezoeken.  

Door een intensieve samenwerking met lokale organisaties kan de Stichting Vrouwen voor Vrouwen in de dorpen van Nepal vrouwen met verzakkingsklachten helpen. Twee maal per jaar in april en november worden gedurende twee weken verschillende plaatsen bezocht. De vrouwen zijn dan al uitgenodigd door de werkers van de lokale organisatie en hebben soms wel twee uur gelopen om het ‘Gyno-Camp' in het ‘gezondheidscentrum' te bereiken. In lange rijen staan ze te wachten, op één dag worden ca. 150 vrouwen onderzocht samen met de Nepalese gezondheidswerkers die hiervoor speciaal zijn opgeleid en helpen als tolk. De meeste vrouwen kunnen worden geholpen met een pessarium (ring) of krijgen instructies voor bekkenbodemoefeningen. Per dag worden ongeveer 10 vrouwen verwezen voor een operatie in een ziekenhuis in de buurt. De operatie wordt dan uitgevoerd door de gynaecologen in het team.
Alle materialen, zoals specula en pessaria en operatiesets en hechtmateriaal zijn uit Nederland meegenomen. In de veldkampen worden de Nepalese gezondheidswerkers opgeleid om een gynaecologisch onderzoek te doen, verzakkingen te herkennen, instructies te geven en indien nodig een pessarium te plaatsen. Op die manier kunnen de lokale zorgverleners zelf de zorg voor vrouwen met verzakkingsklachten overnemen.
In het ziekenhuis te Banepa, 30 km ten oosten van de hoofdstad Kathmandu, hebben we twee weken lang met twee gynaecologen geopereerd en bijna 80 verzakkingsoperaties uitgevoerd. Samen met Nepalese gynaecologen in opleiding, die hiermee veel ervaring hebben kunnen opdoen. Zo hebben we met dit project niet alleen veel vrouwen kunnen helpen, maar ook Nepalese ‘health workers' en artsen kunnen opleiden en verder geholpen in hun ontwikkeling in de gynaecologische zorg. Dat heeft veel voldoening gegeven en ik hoop over enige tijd nog een keer naar Nepal te kunnen gaan. Voor meer informatie over de stichting, kijk op www.vrouwenvoorvrouwen.nl.
Frans Reijnders, gynaecoloog

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Hulp aan Nepalese vrouwen met verzakkingsklachten

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)