BlogBehandelingen › Behandeling van hevig bloedverlies bij de menstruatie met de NovaSure速

Behandeling van hevig bloedverlies bij de menstruatie met de NovaSure速

T.E.M. Verhagen, gynaecoloog

Zaterdag, 5 Mei 2012

Sinds maart 2012 kan in het Slingeland ziekenhuis hevig menstrueel bloedverlies ook met de NovaSure速 behandeld worden. Bij de NovaSure速-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies in de baarmoederholte verbrand. Dit gebeurt nu nog op de operatiekamer en zal op termijn ook in poliklinische setting op het operatief dagcentrum kunnen plaatsvinden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 1 van de 5 vrouwen in Nederland te maken met ongewoon hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, ook wel menorragie genoemd. Het is een slopende aandoening en in de gynaecologie een van de meest voorkomende klachten. Sommige vrouwen hebben het al van jongs af aan en leerden ermee te leven. Veel vrouwen krijgen er na hun 30e of 40e mee te maken, soms na het stoppen met de pil. Bij 60% van de vrouwen is er eigenlijk geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel is duidelijk dat het een negatieve invloed heeft op het leven van veel vrouwen: naast vervelende doorlek-ongelukjes veroorzaakt hevig bloedverlies ook vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten. Daardoor kan een vrouw zich beperkt voelen in haar dagelijks activiteiten, kan het een negatieve invloed op haar priv辿leven hebben en leidt het soms ook tot werkverzuim.

Hevig menstrueel bloedverlies kan op verschillende manieren behandeld worden. Als vrouwen een afspraak maken op de polikliniek vanwege hevige menstruaties zal eerst onderzoek worden gedaan naar een eventuele oorzaak van het hevige bloedverlies. Als er bij deze onderzoeken geen duidelijke oorzaak voor de hevige menstruaties gevonden worden en er is geen kinderwens meer, kan de Novasure-behandeling gedaan worden. Andere behandelopties zijn hormoonbehandeling met de anticonceptiepil of het hormoonhoudend spiraaltje (Mirena速), verbranden van het baarmoederslijmvlies met een ballon (Thermachoice速) en als niets helpt het verwijderen van de baarmoeder.

Tijdens de behandeling verwijdert de gynaecoloog het slijmvlies van de baarmoederholte (= endometriumablatie) met behulp van een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid radiofrequentie-energie die door het waaiertje wordt afgegeven. Gemiddeld duurt de NovaSure速-procedure 90 seconden en maximaal 2 minuten. Dit gebeurt onder plaatselijke (operatief dagcentrum) of algehele (operatiekamer) verdoving. NovaSure速 kan op elk moment in de menstruatiecyclus plaatsvinden. De behandeling gaat als volgt:

Inbrengen van het NovaSure速 waaiertje in de baarmoederholte.
Ontplooien van de NovaSure速 in de baarmoederholte.
Verwijderen van het baarmoederslijmvlies door radiofrequente energie via het waaiertje. Deze procedure duurt gemiddeld 90 en maximaal 120 seconden.
De NovaSure速 wordt weer verwijderd en het slijmvlies in de baarmoederholte is verwijderd.

(een filmpje van de behandeling is te zien op www.hevigbloedverlies.nl/novasure.html)

Na de NovaSure速-behandeling herstelt de vrouw meestal snel en het menstruele bloedverlies neemt direct aanzienlijk af. Bij sommige vrouwen stoppen de bloedingen volledig, andere vrouwen houden een lichte tot matige menstruatie. Als bijkomend voordeel hebben veel vrouwen een duidelijk minder pijnlijke menstruatie en minder last van het premenstruele syndroom (PMS). NovaSure速 kent dan ook een hoog slagingspercentage: 92% van de vrouwen is tevreden tot zeer tevreden en 95% raadt het anderen aan. DeNovaSure速-behandeling wordt vergoed door de meeste verzekeringsmaatschappijen.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Behandeling van hevig bloedverlies bij de menstruatie met de NovaSure速

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)