Blog › Behandelingen

Behandelingen

Matjes bij verzakking: alleen op strikte indicatie! (Door: )

Donderdag, 14 Juni 2012 Bij een verzakking zakt de blaas, baarmoeder of top van de schede, dikke of dunne darm in de schede en soms tot daarbuiten. Een verzakking kan een grote impact hebben op het functioneren van een vrouw. Een verzakking geeft een bijzonder onprettig gevoel, de hele dag zakt er iets. Vaak zijn er problemen met plassen, ontlasting en vrijen. Soms zijn er ook lage rugklachten. Vrouwen voelen vaak een hoge drempel om met deze klachten naar de huisarts te gaan. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 van de vrouwen verzakkingsklachten. Uiteindelijk ondergaat 1 op de 9 vrouwen ooit een verzakkingsoperatie.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 96

Behandeling van hevig bloedverlies bij de menstruatie met de NovaSureĀ® (Door: T.E.M. Verhagen, gynaecoloog)

Zaterdag, 05 Mei 2012 Sinds maart 2012 kan in het Slingeland ziekenhuis hevig menstrueel bloedverlies ook met de NovaSureĀ® behandeld worden. Bij de NovaSureĀ®-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies in de baarmoederholte verbrand. Dit gebeurt nu nog op de operatiekamer en zal op termijn ook in poliklinische setting op het operatief dagcentrum kunnen plaatsvinden.
Ā 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 1 van de 5 vrouwen in Nederland te maken met ongewoon hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, ook wel menorragie genoemd. Het is een slopende aandoening en in de gynaecologie een van de meest voorkomende klachten. Sommige vrouwen hebben het al van jongs af aan en leerden ermee te leven. Veel vrouwen krijgen er na hun 30e of 40e mee te maken, soms na het stoppen met de pil. Bij 60% van de vrouwen is er eigenlijk geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel is duidelijk dat het een negatieve invloed heeft op het leven van veel vrouwen: naast vervelende doorlek-ongelukjes veroorzaakt hevig bloedverlies ook vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten. Daardoor kan een vrouw zich beperkt voelen in haar dagelijks activiteiten, kan het een negatieve invloed op haar privƩleven hebben en leidt het soms ook tot werkverzuim.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 108

Vrouwvriendelijke sterilisatie (Door: P.N.M. Mooij, gynaecoloog)

Woensdag, 08 Februari 2012 hysteroscopische sterilisatieSinds enige tijd wordt in het Slingeland Ziekenhuis een vrouwvriendelijke sterilisatiemethode toegepast, waarbij geen operatie, narcose of ziekenhuisopname nodig is. Een kijkbuis wordt via de vagina in de baarmoeder gebracht en vervolgens worden zachte, flexibele micro-implantaten in de eileiders geplaatst. De implantaatjes veroorzaken een weefselreactie waardoor de eileiders ondoorgankelijk worden gemaakt.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Hulp aan Nepalese vrouwen met verzakkingsklachten (Door: R.B. Donker, gynaecoloog)

Donderdag, 15 December 2011 In november 2011 ben ik als vrijwilliger met een team van de Stichting Vrouwen voor Vrouwen vertrokken naar Nepal. Het team bestaat uit gynaecologen, huisartsen en verpleegkundigen. De stichting biedt daar samen met een lokale organisatie medische hulp aan vrouwen met verzakkingsklachten.
Verzakkingen van de baarmoeder komen in Nepal heel veel voor. Dit komt doordat Nepalese vrouwen op relatief jonge leeftijd veel kinderen krijgen en doordat zij veel zwaar lichamelijk werk moeten verrichten. De Nepalese economie draait vooral op landbouw en dat betekent vooral voor de vrouwen veel sjouwen. Door het zware werk, maar waarschijnlijk ook door genetische factoren, ontstaan klachten van de bekkenbodem en ernstige verzakkingen die hen sterk belemmeren in het dagelijks functioneren. In de dorpen is hiervoor nauwelijks zorg aanwezig en tijd en geld ontbreken om hiervoor een ziekenhuis in de stad te bezoeken.  

ReageerLees verder

Aantal reacties: 8


 
Archief